• Subskrybuj kanał RSS

Makaron z bazylią i pomidorami

cze 28, 2013 by     4 Komentarzy    Kategoria: Makarony, Obiadowo

Dla osób lubiących prostotę.

Mi bardzo smakował, a zapach podsmażanej bazylii, czosnku i pomidorów rewelacyjny.

Inspirację na przepis zaczerpnęłam od Jarka Pydycha z książki „Ugotowani” 

Makaron z bazylią i pomidorami

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu(użyłam Tagliatelle al Peperoncino)
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 1 garść świeżej bazylii
  • starty ser żółty (najlepiej parmezan)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska
  • pieprz grubo ziarnisty

Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu.
Pomidorki kroimy na połówki, wrzucamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, poszarpane liście bazylii.

Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy na patelni, wrzucamy pomidorki z bazylią i czosnkiem i chwilę podsmażamy.

Wystawiamy, doprawiamy: solimy i pieprzymy, mieszamy z makaronem.
Na talerzach posypujemy serem żółtym.

Podziel się z innymi!

4 Komentarzy + Dodaj komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedzenie mojej strony i pozostawiony komentarz

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>