• Subskrybuj kanał RSS

Biszkopt

sty 29, 2014 by     Brak komentarzy    Kategoria: Ciasta, Słodkie

Jest to niezawodny biszkopt do ciast przekładanych.

Plusem tego biszkoptu jest to, że jest on  wilgotny i nie opada. Ja zawsze robię go do ciasta piankowego (przepis TUTAJ).

Podane składniki są na dużą blachę.  Biszkopt przetniemy spokojnie na 2 części.

biszkopt

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka miksujemy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i jeszcze chwile miksujemy.

Żółtka mieszamy z olejem, dodajemy delikatnie do białek, mieszając.

Przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia- do masy i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy.

Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni na 35-40 min. (do suchego patyczka).

Podziel się z innymi!

Serdecznie dziękuję za odwiedzenie mojej strony i pozostawiony komentarz

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>